torsdag 2 februari 2012

How are you today honey?..

Då kommer nästa blogg inlägg.

Så som jag har lovat så kommer det ett recept idag. Kanske är lite tråkigt för er för receptet är väldigt vanligt här i Sverige. Men som bagaren som man är så blir man så frustrerad och äcklad vid denna tid av året. Nån som kan gissa vilken bakelse det kan vara. Jo den oftast misslyckade Semlan.
Jag själv är ingen Fan av semlan. Jag gillar inte grädde eller mandelmassan och bullen är oftast torr. Men men, jag gillar att fika och när man får syn på en hemsk semla som har blivit misshandlad av bagarn så vill man bara gråta. Semlan ska vara perfekt. Senaste veckorna har jag bara skrattat. Mandelmassan ska bara vara en klick i mitten av bullhalvan. Man kan till och med göra en liten grop så mandelmassan är nerbäddad i bullen, inte klicka mandelmassan utanpå bullen som jag har sett väldigt mycket de senaste dagarna. Fy  fy slarviga bagare!!!


Det här ska ni självklart tänka på när ni köper semlor.

1. Själva bullen: Den ska vara färdig gräddad. Alltså, det ska vara gyllenbrun.
2. Mandelmassan: Den ska ej synas ur huvudtaget!!
3.Grädden: Ska vara fint spritsad, ha en vit färg (ej gul aktig). Grädden ska ej vara hårdvispad. Den blir sur snabbare.
4. Locket: Är inte så viktig hur den ser ut utan det är hur ni gillar de. Jag tycker att locket ska vara klippt. Alltså en triangel. Florsocker ska alltid vara siktat försiktigt över bullen.

Och för er som vill baka semlor, Varsågod och Good luck Champs !
Receptet tagits från tasteline.com

ngredienser

Bullarna
75 gram  
2,5 dl  
25 gram  
1,5 krm  
0,5 dl  
7,5 dl  
1 tsk  
1 dl  

Fyllning
300 gram  
1 dl  
3 dl  

Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.

5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.

8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Lite roligare semel tips från Natalie:

*Istället för mandelmassa (som några inte tycker om) kan man ha pistagefyllning, vaniljkräm, blåbär/hallon/jordgubb/drottningsylt eller äppelmos.

*Man kan även använda sylt och blanda med grädden innan man spritsar.  Blir gott och lite roligare med färg :) Blåbärsylt är min favorit i grädde. Den ger en härlig lila färg och god fyllig smak.

Ha en trevlig Torsdag!


Inga kommentarer: